Wat betekent de Europese Hygiëne & Cosmeticawetgeving voor een zeepmaker?

Naast het opzetten van jezelf als een legale zeepmakerij, is het ook belangrijk dat jouw producten voldoen aan alle relevante richtlijnen en verordeningen van de Europese Unie. We bekijken in deze blog de cosmetische wetgeving (want zeep is immers een cosmetisch product) en de veiligheidsrapporten voor cosmetische producten (CPSR) en waarom ze zo belangrijk zijn. Als je vandaag de dag zelf zeep maakt en die wil verkopen en op de markt wil brengen is het super belangrijk dat je je houdt aan de Europese Hygiëne & Cosmeticawetgeving. Anders kun je in grote problemen komen.

Wat houdt deze wetgeving in?

De Hygiëne & Cosmeticawetgeving zorgt ervoor dat alle cosmetische producten op de markt veilig zijn en geschikt voor het beoogde doel. In heel de EU.

EU-verordening (EG) nr. 1223/2009 Het is een ernstige overtreding om een ​​cosmetisch product te leveren die schade kan toebrengen aan de gezondheid of die specifieke stoffen bevat die beperkt of verboden zijn.

Deze wet bestaat al even maar wordt continue herzien en bijgewerkt. Jij als zeepmaker bent wettelijk verplicht om ervoor te zorgen dat de producten die je maakt, weggeeft of verkoopt voldoen aan de laatste regelgeving. Het is ook een overtreding om bepaalde veiligheidsbeoordelingen en technische documentatie achter te houden. Dit betekent dat de inhoud van jouw zeepproducten —de grondstoffen, de ingrediënten— als veilig beoordeeld en gecertificeerd moeten zijn en dat je daar tevens een passende administratie van bijhoudt.

Voldoen jouw producten aan deze richtlijnen en verordeningen?

De EU-verordening wordt steeds strenger gehandhaafd in alle Europese landen. De verordening definieert een cosmetisch product als: ‘elke stof of mengsel dat in contact komt met de externe onderdelen van het menselijk lichaam (huid, haarsysteem, ogen, nagels, lippen, et cetera. Het gaat met name om producten die parfumeren, wassen, baden, in goede conditie houden, beschermen, of die body geuren corrigeren)’.

Als ambachtelijke zeepmakerij moet je de veiligheid van jouw product(en) kunnen aantonen. Je moet daarom over een productinformatiedossier beschikken met een veiligheidsrapport waarin productinformatie en beoordeling zitten en die moeten worden overdragen aan controlerende instanties. De beoordeling is gebaseerd op de toxicologische eigenschappen van de stoffen in je zeepproduct en de blootstelling aan het product. In het veiligheidsrapport staat bijvoorbeeld welke ingrediënten er in het product zitten en een beschrijving van het te voorziene gebruik. Hiermee zegt/verklaart de producent dat het product veilig is voor de consument.

Ook moet de etikettering in orde zijn. Volgens de wet moet elk bad- of zeepproduct een etiket hebben. Dit etiket moet voorzien zijn van: functie product, naam en adres fabrikant/importeur, hoeveelheid, gebruiksvoorwaarden en waarschuwing, land van productie, batch of codenummer, datum minimale houdbaarheid en ingrediënten.

Daarnaast moet je productieruimte kloppen. De productie van cosmetische producten dient te geschieden volgens ‘goede productiepraktijken’ ook wel GMP (‘Good Manufacturing Practice’ genoemd). De NVWA hanteert hierbij de norm NEN-EN-ISO 22716. Door GMP zijn eisen gesteld aan onder andere: kwaliteitscontrole (waterkwaliteit en omgang met grondstoffen), productie (organisatie, makerij, machines et cetera), verpakken van producten, opslag, klachtenbehandeling, hygiëne en documentatie.

Als je dat allemaal te ingewikkeld vindt om zelf te doen, maar toch graag zeepproducten maakt, adviseren we je ten sterkste om je aan te sluiten bij het EU Soap Quality System (SQS). Een betaalbaar en efficiënt systeem dat voldoet aan al deze wetten en regels. Als je aan de voorwaarden voldoet overneemt het SQS de verantwoordelijkheid voor jouw gehele productie. Zodat jij je kunt concentreren op wat je het liefst doet: zeep maken.

EU Soap Quality System (SQS)
Onderdeel van Gildewerk Quality Systems B.V.
KvK Nummer: 34345148
A. Hofmanweg 41
2031 BH Haarlem
Nederland

Lid van